1,5/2-plansvilla med källare (skalskydd)

I planritningen nedan ser du vilka komponenter vi rekommenderar utifrån de val du gjort. Här följer även en förklaring till varför vi har valt att placera dem på just detta sätt vilket vi hoppas att du kan vara behjälpt av när det är din tur att montera ditt larm. Längst ner på sidan kan du välja att lägga till de komponenter som är med i ritningen direkt i din kundvagn.

 Securitas larm ritning 1,5-plansvilla med källare skalskydd

 

Securitas larm symbol manöverpanel  Manöverpanel

Securitas larm symbol magnetkontakt  Magnetkontakt

Securitas larm symbol rörelsedetektor med kamera  Rörelsedetektor med kamera

Securitas larm symbol rökdetektor  Rökdetektor

Securitas larm symbol rörelsedetektor  Rörelsedetektor

 

 

Centralenhet

Larmets centralenhet bör med fördel placeras så att man kan ansluta den till sin bredbandsuppkoppling. Då placeringen av bredbandet kan variera från bostad till bostad finns centralenheten inte utmarkerad i planritningen.

Manöverpanel

Manöverpanelen placerar du innanför huvudentrén så att du lätt kan komma åt den för att larma till och från när du lämnar och anländer till fastigheten.

Magnetkontakter

För att få ett skalskydd monteras en magnetkontakt vid varje ytterdörr. På det sättet kan man välja att sätta sitt larm i hemmaläge och då larma enbart ingångarna till fastigheten och fortsätta röra sig fritt inomhus.

I vårt grundpaket ingår det en magnetkontakt så här får du komplettera detta genom att köpa till det antal du behöver beroende på hur många ytterdörrar som finns i just din fastighet.

Rörelsedetekor med kamera

Rörelsedetektorn med kamera bör man placera där man tror att sannolikheten att en inbrottstjuv passerar är som störst, företrädesvis i ett hörn för maximal täckning. Här har vi valt att placera den i vardagsrummet så att den täcker in förflyttningar från alla angränsande rum samt altandörren.

Rökdetektor

Rökdetektorn ska placeras över trappen på ovanvåningen. Detta då all rök stiger uppåt och därför kommer att göra att larmet löser ut oavsett om branden eller rökbildningen uppstår på det nedre våningsplanet.

Rörelsedetektorer

I de fall en inkräktare tar sig in i en icke larmad del av bostaden vill man förhindra förflyttningar genom bostaden. Detta görs effektivt genom att strategiskt placera ut rörelsedetektorer så att de täcker in så stora delar av bostadens icke larmade ytor som möjligt. Värt att tänka på är var man förvarar saker av värde och sedan titta på hur man kan täcka in så stor del av det utrymmet som möjligt. Att larma varje kvadratmeter av en bostad kan bli kostsamt och är i de flesta fall inte nödvändigt.

I ritningen ovan har vi valt att sätta en rörelsedetektor i hallen, en vid källaringången och en i passagen på ovanvåningen. Detta gör att man inte kan röra sig mellan kök, hall och sovrum; ner i källaren eller mellan rummen på ovanvåningen utan att larmet ger utslag.

 

 


Att tänka på

Skalskydd eller ej?

Med skalskydd menas att man larmar samtliga ytterdörrar och altandörrar med magnetkontakter för att kunna ha dem larmade trots att man befinner sig i bostaden till exempel när man ligger och sover.

Vill man inte ha ett skalskydd kan man istället placera en rörelsedetektor som tittar mot en eller flera ingångar som då kommer att larma om någon tar sig in den vägen.


Var förvarar ni era värdesaker?

Att larma varje kvadratmeter av en bostad kan bli kostsamt och är i de flesta fall inte nödvändigt. Fundera på var i bostaden ni förvarar era värdesaker. Täcker grundpaketet in de ytorna eller behöver ni komplettera med ytterligare komponenter?

Ett effektivt sätt att larma en del av en bostad som är avgränsad från de redan larmade ytorna är att komplettera med en eller ett par extra rörelsedetektorer. Med en strategiskt placerad rörelsedetektor, exempelvis vid en passage man måste passera för att ta sig till flera olika rum, kan man ofta täcka in stora delar av en bostad för en rimlig kostnad.


Lätt att ta sig in på ovanvåningen?

Det kan vara värt att funder på om det finns några yttre omständigheter som underlättar för en inbrottstjuv att ta sig in på ovanvåningen. Finns där soptunnor, cykelskjul eller garagetak som gör övervåningen lättillgänglig så kan det vara värt att fundera på om man ska placera en magnetkontakt på närliggande fönster.


Larma garaget eller ej?

Många väljer att inte larma sitt garage och det finns inget rätt eller fel här. Det man får fundera på är om man har värdesaker i garaget som kan vara stöldbegärliga. Det kan till exempel röra sig om verktyg, cyklar eller om man använder garaget som förråd.

Väljer man att larma ett garage som inte är isolerat kan det vara värt att välja vår garage- & förrådsdetektor som klarar temperaturer ner till -15° C.


Husdjursimmuna rörelsedetektorer

Våra rörelsedetektorer med och utan kamera är husdhursimmuna mot husdjur upp till 20 kg och vår garage- och förrådsdetektor mot husdjur upp till 60 kg. Du kan med andra ord larma din bostad även om du lämnar husdjuren hemma.


Övriga komponenter att överväga

Utöver de komponenter vi redan nämnt ovan finns det ett par till som kan vara intressanta beroende på det enskilda behovet hos varje kund. Och oavsett hur många extra komponenter du väljer att köpa till så förblir din månadskostnad 259 kr.

Genom att komplettera larmet med en inomhussiren och/eller utomhussiren förstärker du larmsignalen. Då den medföljande sirenen sitter i centralenheten, som ju bör placeras vid din bredbandsanslutning, kan detta medför att vissa av våra kunder hör en lite svagare signal i delar av bostaden varpå en inomhussiren kan vara värt att överväga. Utomhussirenen placeras utanpå ditt hus på en plats där den är svår att komma åt samt där den syns väl. Vid ett larm kommer denna då att både ge ifrån sig en hög signal samt att blinka för att påkalla uppmärksamhet från grannar och förbipasserande.

En akustisk glaskrossensor upptäcker frekvenser av krossat glas och kan exempelvis användas på mindre fönsterrutor runt dörrar eller i källare som ofta kan vara en väg in för en inkräktare.

Vill du minska risken för fuktskador har vi en vattendetektor som larmar vid vattenläckage under exempelvis vaskar.


 

 

 


Vill du få hjälp med just din bostad är du välkommen att kontakta oss via antingen telefon eller eller formuläret nedan.

Telefon:
010-470 14 74

Namn: *
E-post: *
Telefonnummer inkl riktnummer:
Meddelande: *
B7XUDT
Kod från Captcha-bild: *